vägsladd

Har införskaffat mig en vägsladd till gården

När man ska sladda en väg behöver man något slags bindemedel, det kan vara kalksten, skiffer eller lera. Detta blandas sedan med vatten för att skapa ett slags slam som kan appliceras på vägen. När det sedan torkar så kommer bindemedlet att hårdna och binda ihop gruset vilket ger en jämnare yta att köra på.

Bindemedlet appliceras sedan på vägen med hjälp av vägsladden.

Jag lånade grannens vägsladd en gång för några år sedan men då han inte längre har kvar den så beställde jag en egen vägsladd så jag kan underhålla vägen fram till huset.

Vår grusväg är ungefär 1,5 kilometer lång och lägger man till sträckan fram till stora vägen, som för all del är allmän väg men som inte underhålls speciellt bra, så är det en bit över fem kilometer. Det är en ganska så lång sträcka och vägen behöver lite underhåll emellanåt.

En vägsladd drar man med en traktor och det har jag (bor man på en gård måste man ha en traktor).

En vägsladd bestå oftast av ett snedställt schaktblad som man kan justera till att ha ett lämpligt djup.

Har du någonsin kört på en grusväg så har du säkert sett (och känt av) att det finns gropar i vägen. Dessa gropar behöver fyllas i och det kan man med fördel göra med en vägsladd. Groparna i sig bildas av att vatten står still på vägen vid regn och när det sedan kommer bilar och kör så skvätter de bort gruset som luckrats upp av vattnet på vägen.

Det handlar helt enkelt om att jämna till vägen och det använder man med fördel en vägsladd till.