UPPVÄRMDA BETONGOLV MED STRÅLANDE GOLV UPPVÄRMNING

Ett uppvärmt betonggolv känns som en soldränkt strand samtidigt som det sparar energi och förbättrar komforten.

Strålande golvuppvärmningsplats Modern betong East Providence, RI

Att värma ditt hem med en luft värmepump är inte ditt enda alternativ när du har betonggolv. Du kan spara energi och skapa en hälsosammare och bekvämare livsmiljö genom att golvet själv fördelar värmen från marken upp via ett strålande golvvärmesystem. Vetenskapen bakom strålningsgolvvärme är ganska enkel: Rör som cirkulerar varmvatten eller elektriska värmeelement installeras i betongplattan när den hälls, vilket gör betongens termiska massa till en iögonfallande radiator av varm, jämn värme. Hitta golventreprenörer för att installera strålningsvärme.

 

 

 

 

Ett uppvärmt betonggolv erbjuder följande fördelar:

 • Dina fötter är alltid mycket varma
 • Temperaturen är konstant och lätt att kontrollera
 • Du kommer inte känna drag eller höra ljudet av blåser luft
 • Inget damm eller allergener cirkuleras i ditt hem genom luftventiler
 • Bäst av allt, du betalar vanligtvis lägre energikostnader än med ett tryckluftssystem, eftersom strålvärme i betonggolv förbrukar mindre energi för att uppnå samma komfort.

Vad händer om du har ett befintligt betonggolv?

Strålningsvärme är fortfarande ett alternativ. Nyare ultratunna elektriska värmemattor finns tillgängliga som kan bäddas in i tunt cement eller gipsöverdrag, vilket möjliggör eftermontering över befintliga plattor utan att höja golvhöjden markant. Här är mer information om vad strålningsgolvvärme är, hur det fungerar, fördelarna med strålningsvärme och var man kan hitta installatörer.

Vad är strålningsgolvvärme?

Vad är strålningsenergi exakt? Här är en utmärkt beskrivning: Håll handen över en kopp kaffe och känn värmen. Den logiska slutsatsen är att värmen stiger. Logiskt kanske, men felaktigt! “Varm luft” stiger men “värme” kan färdas i många riktningar. Det är därför du kan känna värmen från kaffekoppen när du lägger handen på sidan av den. Strålningsenergiöverföring orsakas av att en varm yta ger upp värmen till en svalare yta. Tänk på hur solen värmer jorden. Solen utstrålar sin energi mot jorden. Strålningsenergin absorberas av jorden och släpps ut som värme. Ett strålande golvvärmesystem utstrålar helt enkelt värmen uppåt från golvet för att ge optimal komfort och många andra fördelar.

Fördelar med golvvärme

Bortsett från att spara pengar på din värmeregning, har strålande golvvärme många andra fördelar. Kolla några andra bra skäl att installera i golvvärme.

Bekväma betonggolv

Med strålningsvärme i betonggolv har ditt hem inte längre heta eller kalla fläckar – bara jämn, helt, dragfri värme. Till skillnad från värme från ett tryckluftssystem, som snabbt stiger till taket, fördelas värmen från ett strålande golv jämnt över rummet och koncentreras på golvnivå, där människor är. Du kan också gå bekvämt runt på ditt betonggolv i bara fötter året runt, även på vintern.

Hälsosammare luftkvalitet inomhus

Strålning i golvvärme är ett hälsosammare alternativ till konventionell varmluftsvärme eftersom ingen luft blåses genom dammiga eller smutsiga kanaler som kan cirkulera luftburna föroreningar genom hela ditt hem. Strålningsvärme ökar inte heller infiltrationen av utomhusluften. Denna dammfria operation kan vara särskilt fördelaktig för personer som lider av allergier, astma och andra andningsproblem. Du kan optimera luftkvaliteten ytterligare genom att installera ett dekorativt betonggolv och lämna det exponerat snarare än att installera mattor
Strålningsvärme är osynlig och tyst

En av de största fördelarna med strålningsvärme är att den är osynlig och tyst. Systemet är helt dolt under golvet och rör inte väggar och rum med luftventiler, golvskivor eller väggradiatorer. Detta ger dig också större frihet när det gäller placering av möbler. Du kommer inte heller att höra de bullriga fläktarna från ett system med tryckluft eller rören på en väggkylare. Förutom att känna dig varm och bekväm kommer du inte ens märka att systemet fungerar.

Blir grön med strålande golvvärme

På grund av sin energieffektivitet och rena dragfria värme erbjuder strålande golvvärme i betong många miljöfördelar. Här är några av dem:

 • Mindre energi krävs för att uppnå bättre termisk komfort vid lägre termostatinställning.
 • Vatten har 3 500 gånger energitransportkapaciteten för luft.
 • Anpassad till olika energieffektiva värmekällor, såsom sol och geotermisk energi.
 • Förbättrad inomhusluftkvalitet.
 • Strålningssystem som använder PEX-slangar jämfört med kopparrör påskyndar leverans av varmvatten och minskar vattenavfall. Väggarna på PEX-slangar ger bättre isolering än koppar.
 • Minskar byggnadsmaterial som krävs för att dölja kanaler och kompensera takhöjder.
 • Ger mer användningsbart område, vilket möjliggör mindre utrymmen utan att offra livligheten.

Hur man värmer betonggolv

2 Webbplats ConcreteNetwork.comDe två vanligaste metoderna för att leverera strålande golvvärme är:

 • Elektriskt, genom uppvärmda kablar, nät, förformade mattor eller element inbäddade i plastfilmer
 • Hydroniskt, genom slangar som cirkulerar vatten som värms upp av en panna eller varmvattenberedare

Ditt val beror ofta på energikostnaderna i ditt område och projektets storlek. Elektriska system tenderar att vara billigare på förhand än hydroniska system, eftersom de är enklare i konstruktionen. Om du bor i ett område där el är billigare än andra elalternativ kan el vara vägen att gå. De flesta system arbetar på 120 eller 240 volt och kräver en separat strömbrytare. Det finns dock lågspänningssystem som kan fungera på så lite som 24 volt, med hjälp av en transformator för att minska linjespänningen,. Vissa elektriska strålningssystem är endast avsedda för golvvärme i specifika rum; andra är avsedda att användas som husvärme. Med hydroniska system har du större flexibilitet när det gäller att välja en strömkälla. Pannan som värmer vattnet kan drivas med el och nästan vilket bränsle som helst (inklusive naturgas, propan, olja och ved). Du kan också använda miljövänliga alternativa värmekällor som inte förbrukar fossila bränslen, till exempel en geotermisk värmepump eller solenergi. Du behöver dock inte alltid köpa en separat panna. Du kan spara pengar och använda samma varmvattenberedare som du använder för varmvatten och få dubbla avgifter. Nya högeffektiva varmvattenberedare finns tillgängliga som är tillräckligt kraftfulla för att ge både rymdvärme och tappvarmvatten.

Komponenter i ett strålningsgolvvärmesystem

Här är de komponenter som krävs för ett strålningsgolvvärmesystem:

 • Värmekälla – detta kan vara el, sol, naturgas, propan, olja, trä eller någon annan värmekälla.
 • Panna – rymmer vattnet som ska värmas
 • Pump – för att cirkulera vattnet genom slangar som ligger under golvet.
 • Slangar – vattnet kommer att cirkulera i slangar som går under golvet i betongen, under trägolv eller på ett undergolv av trä, prefabricerad betong eller betongplatta.
 • Kvalificerad systeminstallatör – Företaget som konstruerar det strålande golvvärmesystemet kan också installera systemet. Leta efter en meritlista av nöjda kunder. Se anställa en entreprenör.
 • Kvalificerad systemdesigner – som alla mekaniska system, bör en kvalificerad, erfaren designer designa golvvärmesystem.

Designern vet vilka komponenter som fungerar bra tillsammans, kapaciteten i olika system, speciella överväganden för installationer i ditt område och tillverkarens garantier och tillförlitlighet. Designern bör göra en värmeförlustanalys av rum för rum av ditt hem eller din byggnad, samt en steg-för-steg-systemstorleksprocess.

Gratis Offertförfrågan